Therm & Co
Therm & Co

50 shades of Grey – van natuurlijke vergrijzing tot voorvergrijsd en zwart

Thermowood in bos

Thermowood huis in bos

Hout ademt en leeft. In het algemeen wordt dan ook gezegd dat hout bijdraagt aan een aangenaam woonklimaat.
Hout is een steeds aangroeiende grondstof en een ideaal materiaal voor buitenschrijnwerk. Hout heeft bijzondere eigenschappen als we kijken naar comfort, en draagt bovendien bij aan de uitwisseling van vocht. Hout is warmte- en geluidsisolerend.

Kiezen voor hout is kiezen voor een prachtig stuk natuur. De kleur en de natuurlijke uitstraling geven een ruimte een bepaalde charme. Laat het op u inwerken en geniet er van!

Thermowood huis in bos

Thermowood huis in bos

In België bestaat de gewoonte om houten buitenschrijnwerk ‘onbehandeld’ te laten en te laten vergrijzen.
Dit gebeurt veelal uit esthetische overwegingen. Bovendien hopen sommigen hierdoor gevrijwaard te blijven van enig onderhoud van hun buitenschrijnwerk.

Het is UV-licht dat zorgt voor deze natuurlijke vergrijzing. Bij de keuze van de afwerking moet dus gekeken worden naar de oriëntatie van de gevel en de toegang tot zonlicht. Kortom als je een grijze look zoekt dan lukt dit niet natuurlijk voor een noordelijke of overdekte gevel.

 

pre greyed facade cladding weathered

Pre-Greyed-Facade-Cladding-Weathered

Een oplossing is het gebruik van een voorvergrijzer.

Deze kan industrieel aangebracht worden bij de productie ofwel na plaatsing.

Wij hebben in ons gamma een klassieke planchet en parallello-profiel opgenomen afgewerkt met een zeer mooie voorvergrijzer. Deze niet-toxische coating verdwijnt enkele jaren* na installatie en maakt ruimte voor het natuurlijke grijs. Om het een zeer natuurlijke finish te geven, is het hout geborsteld alvorens de kleur aan te brengen.

*De levensduur van de voorvergrijzer is afhankelijk van de blootstelling aan UV en weersinvloeden. Zodoende zal een overdekte gevel minder snel zijn voorvergrijsde kleur verliezen. Een zuid-georiënteerde muur verliest zijn voorvergrijzing sneller, maar dit wordt opgevangen door de natuurlijke vergrijzing.

pre grey cladding brushed

De voorvergrijzer voegt geen extra duurzaamheid toe aan het hout. Dit is ook helemaal niet nodig aangezien onbehandeld thermowood perfect geschikt is als buitenschrijnwerk. Onze voorvergrijsde gevelproducten kunnen nadien ook eenvoudig overschilderd worden volgens de voorkeur van de klant.

Heeft u al een zwarte gevel overwogen?

Zeer eigentijds en vaak gebruikt door naamgevende architecten zoals Vincent Van Duysen en Axel Vervoordt

Met een levensduur van minimaal 10 tot 15 jaar is dit het ideale product voor eigenaars die een natuurlijk product wensen dat toch onderhoudsvrij is. In tegenstelling tot handgeschilderde planken, zorgt deze afwerking voor een enorm duurzame oplossing. De combinatie van borstelen en spuiten zorgt ervoor dat de verf een ongeziene hechting heeft.

Dit product is in verschillende afwerkingen beschikbaar. Neem een kijkje op

https://www.stevenshout.be/nl/thermowood/vuren-grenen/gevel.html 

 

ignite - shou sugi ban imprint durable black

Ignite imiteert oude Japanse traditie

Ignite heeft de look van shou sugi ban gecombineerd met de voordelen van Thermowood.

Shou sugi ban is een Japanse houtbewerkingstechniek waarbij het hout wordt verduurzaamd door het een koolstoflaag te geven, meestal door verbranding. Hiervoor wordt oorspronkelijk voornamelijk ceder- en cipressenhout gebruikt.  Bij de techniek worden de planken per drie tegen elkaar geplaatst waardoor ze een schoorsteen vormen. Binnen de schoorsteen wordt een vuur aangewakkerd, waardoor het hout zijn koolstoflaag krijgt.

Ignite biedt dezelfde look als verkoold hout maar met additionele duurzaamheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Het proces is volledig vlamvrij waardoor de oppervlakte niet delicaat is in tegenstelling tot shou sugi ban.

Traditionele shou sugi ban gebruikt niet-verduurzaamd hout waardoor enkel de toplaag resistent is, maar dus niet het onderliggende hout. Beschadiging van deze laag kan dus ernstige gevolgen hebben op de duurzaamheid van je gevel.

finno black

comporta - black cladding - zwarte gevelbekleding

Voor iedereen bestaat er een oplossing

 

Stel de juiste vragen en informeer je vakman of houthandel dus goed over je verwachtingen. Alleen zo zal je buitenschrijnwerk aan je wensen voldoen.

 

Veel Succes!

Grtz,

Ann